FRANCUSKA U GRADIĆU

od strane Vesna
spremno za tebe

Širom otvori oči

Upravo tako, širom otvori oči,a bilo bi dobro i da su uši maksimalno u funkciji. Nekoliko,sad već, meseci obećavam sebi da ću sesti i pisati. Nešto,bilo šta. Pa ja to volim! Nikako da se to desi. Uvek nešto drugo odvuče pažnju. Volim i to nešto što me preuzme ali pisanje… To jako volim.

Pisala sam o važnosti prepoznavanja znakova u našem životu. Preponosna sam što sam ja danas moj prepoznala. Usporena, lenja nedelja. Volim je,prija ali želim i malo aktivnosti. Ne previše,naravno. Internet se posle jednog udara grome zagubio. Televizija otplovila sa njim. Da li ću izgovoriti reč koju BAŠ ne volim, dosadno mi je? Nikako!

To je taj dan! Ja ću da slušam Amiru Medunjanin i da pišem. To je lepše od svih „surfovanja“ i televizija. Otvorila oči, uključila malo mozga i ja sam srećna.

Moj Gradić

Da ja sada po ko zna koji put pričam o mojoj ljubavi prema mom Petrovaradinu bila bih baš jako dosadna. Dosadna sam i sebi, po nekada, ali opet da pišem bila bih baš jako. Ne želim, nije to moj cilj niti način komunikacije, niti naučenih manira.

Gradić ili kako to sada vole da kažu Podgrađe Petrovaradinske Tvrđave je posebno osetljivo područje mog seoceta. Izgrađen je kao filigranski rađen nakit. Ušuškan, kitnjast i dostojanstven. Upravo takav deo grada zaslužuje ozbiljan, dobro promišljen odnos pun ljubavi.

Često o tome govorim, pisala sam. Ko me poznaje, zna da neću stati. Kad volim i mislim da je ljubav zaslužena, ne odustajem.

Le Klok Bistro

Slučajan,neplaniran susret-ljubav na prvi pogled. Desilo se baš tako. Dva dana smo imali goste iz Splita. To su ona dva dana kojih kada se setite imate osmeh na licu. Zahvalna što sam imala priliku da upoznam divne ljude i provedem dva dana u njihovom društvu.

Da li ste imali goste,a niste obišli Tvrđavu? Teško. Posle obilaska naše lepotice, potražili smo malo hladovine za jednu kafu u Gradiću. Vrlo brzo našli. Le Klok Bistro.

Ispratila sam na Instagramu da su krenuli sa radom. Sve je ostalo na tome dok nismo seli da popijemo kafu. Tu počinje priča i taj plamičak ljubavi. Vrlo jasno su definisali svoju delatnost. Pre svega u nazivu bistroa, u ponudi hrane, enterijeru i toj maloj bašti koja tako podseća na bašte u Francuskoj, u Parizu. Imala priliku da vidim i dajem sebi za pravo da iznesem taj utisak.

Prvi kontakt sa ugostiteljskim objektom ostvaruje konobar. To znate i bez mene 🙂 Konobar koji je stigao za naš sto je pristupio učtivo, nenametljivo, sa odgovorom na svako postavljeno pitanje, ali na svako. Bilo je raznih. Namera je bila kafa, ručali smo kod njih. Za svako poštovanje. Mladi čovek je za svako naručeno jelo ispričao priču. Objasnio nam je šta od namirnica sadrži supa od luka, sufle od kozjeg sira, rižoto sa pečurkama. Kao što vidite, ja i posle deset dana znam šta smo ručali kod njih 🙂 Mislim da to samo potvrđuje fenomenalan utisak koji su ostavili na mene. A jesu. Baš jako. Vlasnici su vodili računa o svakom detalju. Pre svega ukus hrane je fantastičan. Posebna priča je način na koji je hrana servirana. Preukusno i za oko više nego prijatno. Činije, korpice za hleb, escajg…Sa velikom pažnjom odabrano. Jednostavno, to se vidi ako želiš da vidiš i ako voliš da si poslužen baš kako treba. Kada malo stekneš životnog iskustva, dodaš sebi godina sve te sitnice su važne i ostavljaju utisak, zovu te da se vratiš i ponovo uživaš.

La vie est belle

Da, život je lep. Na svim jezicima ima istu radost, lepotu, tajnu, uzbuđenje. No, svaka zemlja, svaka kultura ga živi na sebi svojstven način. Svi smo samo ljudi, svi smo sazdani isto ali svi smo i toliko različiti. Za mene je to lepota koju u svakoj prilici treba primetiti i na neki način konzumirati.

Naši dragi sugrađani koji su nam ponudili malo francuske kulture kroz ambijent i hranu pružaju nam priliku da zavirimo u taj način života i razmišljanja. Pre svega, hvala. Hvala na posvećenosti, trudu, ljubavi koju ste nam doneli u naš grad.

U bistrou Le Klok sam prepoznala dugo godina definisan cilj i vrlo jasno realizovan. Po mom mišljenju, tako izgleda živeti svoj san. Sigurna sam da nije lako, ali je ostvarivo.

Zbog odlične hrane, pažljivo odabranog svakog detalja posetite Le Klok bistro i ,verujete mi, uživaćete sasvim sigurno. A kako drugačije nego sa srećnim momentima u navali onih manje lepih?

 

Možda će vam se još svideti...

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.