ZAŠTO JE MAJ MORE

od strane Vesna

Oslobodi se rutine

 

Upravo tako, oslobodi se rutine, navike i već mnogo davno utvrđenog. Uhvati u letu nešto novo i možda sasvim dobro za tebe.

Na našim prostorima maj smo uvek povezivali sa Prvomajskim urankom, krajem školske godine, maturom, pripremom za prijemne ispite raznih vrsta. Svašta nešto što je važno, što zaokružuje radnu godinu po svim osnovama. Kao veliki poštovalac vrednih i odgovornih ljudi dajem aplauz na otvorenoj sceni svima vama koji uspešno i sa zadovoljnim osmehom privodite kraju svoje obaveze. Cilj opravdava trud, po nekada žrtvu i odlaganje sitnih i krupnih lenčarenja.

No, sasvim sam sigurna da postoje godine kada možeš da iskočiš na kratko iz svega toga i prirediš sebi mali praznik. Za neke od vas pristigne neki mirniji maj koji ti dozvoli da ga posvetiš sebi, porodici, dragim ljudima.

 

Moj novi maj

 

Ja sam ga otkrila ove godine u sasvim novom svetlu. Dozvolila sam sebi da iskočim iz davno naučene lekcije da se letuje i odmara u julu i avgustu.

More volim mnogo, dugo, iskreno i bez reserve. Volim miris, plavetnilo, šum ljuljuškanja talasa i večernju pesmu zrikavaca. Ne mogu ništa da izdvojim i kažem da ja posebno. Za mene je sve posebno i apsolutno čarobno kada se samo približim velikoj vodi. Obnavlja i uveseljava svaku moju ćeliju. Sunce, more, obala. To je mir, odmor i nema dalje.

Zato vam ne moram pričati osećanje kada sam pre nešto malo manje od tri nedelje uronila u sve te mirise i slike. Kao da se desio klik u glavi koji me isključio iz svakodnevnice i dozvolio mi da samo uživam. Maj mi je dozvolio da se to uživanje poveća na najviši mogući nivo. Dozvolio mi je da nema gužve, previše buke, mirisa kojekakvih kulinarskih specijaliteta. Nema žurbe da uloviš mesto na plaži, sedneš na kafu, popiješ ledeno pivo koje vrućina voli. More je, po rečima mog novog druga Ilije (5 godina, op.aut. 🙂 ), kristalno bistro! Temperatura vode mi je dozvolila da se rashladim jer je van vode bilo ozbiljno toplo.

Kako to obično biva kada se osećam dobro nekako se kockice slože i desi se da sam okružena isto tako dobrim ljudima. Više puta do sada sam pisala koliko mi je to važno i koliko mi znači. Prosto, ne postoji luksuz koji se ogleda u stvarima, a da može da zameni iskren i gromoglasan smeh dobrih ljudi.

Pričali smo na raznim jezicima, mnogo se smejali, savršeno razumeli, hrabrili ronioca Iliju, po malo pevali, razmenjivali iskustva iz Makedonije, Srbije, Grčke i istinski uživali. Ništa nije bilo obaveza i pod moranje. Sve je bilo vrlo spontano i kad ko želi i može. Tada je odmor i zajednički provedeno vreme istinsko uživanje.

Sunce i more

Šta da vam kažem na kraju? Za mene je Sunce izvor snage i radosti, more mira i opuštanja. Zato sam beskrajno zahvalna što živim u mom divnom gradu koji krasi veličanstveni Dunav, moja velika voda pored mene, moj svakodnevni mir i opuštanje.

Isto tako zahvalna sam kada god sam u prilici da bar na nekoliko dana uronim u plavetnilo te veličanstvene velike vode. Ove godine bilo je to u maju, od sada mom mesecu za opuštanje. Mesec kada je sunčano do sedam uveče, toplo, opušteno, nasmejano i mirno.

Iskreno preporučujem! Za početak, verujte mi na reč. Maj je more 🙂

Možda će vam se još svideti...

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.