ČITAŠ LI TI ŠTA?

od strane Vesna

Čudo

 

Po prirodi sam optimista i čudo je moguće. Naravno, dešava se onda kada to poželiš i potrudiš se. Samo od sebe, po nekada i po malo 🙂

Danas sam poželela da pišem i sela to da realizujem. Ovih dana sam najviše kod kuće i najviše od svega čistim. Da, dobro ste pročitali čistim dvorište, baštu, bacam stvari koje ne koristim i neću koristiti. Samo mi je u glavi šta baciti i gde se zavući da počistim.

Odlučila sam da sve što pišem bude moje razmišljanje i iskustvo. Rekoh sebi, OK onda ćeš pisati o velikom čišćenju okoline i glave.

Sednem na svoje mesto, slušalice na glavu, pustim sebi radio da slušam i krenem. Onda se desi čudo! Iz iste te moje glave izađe naslov koji je pred vama! Shvatim da ću ja nastaviti da čistim i bacam ali da ću pisati o mojoj velikoj strasti, o čitanju 🙂

 

Drage uspomene

 

Sve je to ipak povezano jer sam u tom prebiranju šta je višak polagano prekopala i neke drage uspomene. Uvek su fotografije na prvom mestu ali pale su mi pod ruku i knjige koje sam dobila u osnovnoj školi. Još su tu pored mene i ostaće zauvek.

U stvari, tako je krenulo. Tamo nekada, mnogo davno prigrlila sam knjigu i ne odvajam se od nje do dana današnjeg.

Danas shvatam da nam je divna, učiteljica Elvira ponudila knjigu da maštamo, a svaka sledeća je bila sopstveni izbor. Bila sam od one dece koja se zaljubila na prvu loptu 🙂 Svaki period života je donosio nove vrste romana, pesama, putopisa. Rasla sam uz taj paralelni svet koji nam dobra knjiga ponudi da proživimo. Beskrajno uživala.

Moram u ovom delu da se setim i našeg tihog bibliotekara Srećka. Svojim prisustvom i nenametljivim savetima predlagao je za šta da se odlučimo. Čini mi se da nas je sve u Petrovaradinu upoznao i tačno znao šta je u našim glavama i šta je zanimljivo, korisno baš za svakoga od nas.

 

Prva strana

 

Bila je to prva strana moje knjige o knjigama i čitanju. Ispisana je u ranom detinjstvu i piše se do dana današnjeg. Možda će nekada biti stavljena u korice i puštena u svet, možda neće nikada. Dozvoliću vremenu i mašti da odluče u moje ime.

Osećam da se sada od mene, u tekstu sa ovom temom, očekuje preporuka. Oprostite mi ali ja se neću baviti konkretnim predlozima. Bio bi to pogled mojih očije, a ne vaših. Ono što je moja ideja je da vas podsetim još jednom da zavirite u magični svet reči i drugih pogleda na svet oko nas.

Ne postoji jedna knjiga koja će vas upoznati sa istorijom, čarima dalekih zemalja ili postulatima koji život čine srećnim. Nije napisana. Ipak, ako odlučite da sebe upoznate sa više verzija istorije, više opisa života u dalekim zemljama i više pogleda na sreću dozvolićete sebi da dođete do samo svog zaključka.

Svaka knjiga sa temom koja nas interesuje daje nam priliku da obujemo neke druge cipele i prošetamo. Kada se vratimo u svoje možda će nas malo žuljati neki kamenčić koji je zalutao ali pogledali smo svet sa druge strane i naučili da se lakše šeta bez tog kamenčića 🙂

Predlog

 

Moj predlog je da se ušuškate i uzmete knjigu u ruke 🙂 Uvek kada imate želju da svoj život živite samo po svom knjiga je tu da vam to obezbedi. S obzirom da smo socijalna bića, naravno da je neprirodno da očekujete da će sve u životu biti baš samo po vašem načinu razmišljanja. Složićete se sa mnom da bi i to bilo dosadno. No, tu su knjige koje nas odvedu u razne situacije i dozvole nam da maštamo, zamišljamo.

Novi vek, novo doba nam je donelo i elektronske knjige. Pozdravljam i navijam. Po nekada čak dozvolim sebi da pročitam elektronsko izdanje ali ako me pitate, uvek stara, dobra pisana reč na papiru. Volim tako i to je moj izbor. Apsolutno podržavam mog brata koji ima na hiljade knjiga u elektronskom obliku i očaran je tom malom spravicom.

Najvažnije u celoj priči je da čitamo, istražujemo, učimo. Onog momenta kada shvatimo da uvek ima nešto novo, lepo, kvalitetno, korisno i da je u knjigama sve zapisano rastemo 🙂

Nikada nije kasno da porastemo i uz knjigu nikada ne stajemo. Jedini trik je da to izaberemo i krenemo.

 

P.S. Juče je bio Svetski dan knjige 🙂 Shvatila sam to oko pisanja sredine teksta. Kažem ja vama, čuda su moguća.

Možda će vam se još svideti...

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.