MLADI BIRAJU

od strane Vesna

Obojimo naš grad

Prošle godine sam na zidinama Tvrđave videla poziv da obojimo naš grad. Iskreno, ideja mi se iz prve dopala ali nisam imala pojma ko zove i šta je pozadina poziva. Kockice su se složile kada sam poželela da se upoznam sa OPENS 2019 i dobila sam objašnjenje koje mi je postavilo sve na svoje mesto.

Moje iskreno oduševljenje mladim ljudima koji su svojim radom i kreativnošću naš grad postavili na tron mladosti Evrope ove, 2019. godine čitali ste u tekstu http://novosadskazujalica.com/opens-2019/

O tome koliko sam bila srećna da se njihovoj on line ekipi dopao tekst ne moram previše da pričam. Ulepšali su mi dan, mesec, početak godine 🙂 i učvrstili veru i nadu u sve ovo što vam pišem.

Umetnost osvaja polako

Upravo tako, umetnost nas osvaja polako i zauvek ako se prepustimo lepoti i emocijama koje nam šalje. Kada kažem umetnost mislim na sve vrste koje su nam na raspolaganju, koje su pored nas i nenametljivo se nude. Potrebno je krenuti, pogledati, poslušati, osetiti. Prepoznaćete po osmehu, leptirićima u stomaku, kada zažmurite šta je vama lepo i šta je nahranilo vašu dušu.

Zbog toga što sam odavno shvatila da će dobra knjiga, muzika, slika oplemeniti moj život bila sam vrlo zainteresovana za projekat u Galeriji Matice srpske pod nazivom Mladi biraju.

Iza moga oka

Kada sam saznala za ovu izložbu htela sam taj pogled iza mog oka da podelim sa vama i svim zainteresovanim. Obećala mladima da Zujalica stiže na otvaranje 🙂 Stigla 1. februara na otvaranje ali je sve bilo toliko popunjeno zainteresovanim ljudima da sam samo provirila sa stepeništa i sebi obećala da ću doći ponovo.

O čemu je reč? Grupa od dvadeset srednjoškolaca je postavila izložbu sastavljenu od eksponata Galerije Matice srpske. Upoznali su se sa radom restauratora, kustosa i načinom na koji se postavljaju izložbe. Potom su oni osmislili koncept, temu, izabrali dela i postavili izložbu. Svakako više i detaljnije o izložbi možete pročitati u tekstu Mladi biraju .

Ja sam se posle prvog pokušaja da vidim urađeno i neuspeha vratila u galeriju 🙂 Baš onako kako sam sebi obećala.

Mir kojim prostor zrači i škriputavi parket ispod nogu vas uvedu u laganu šetnju i pogled mladosti na umetnost.

Meni se pored sjajnih i vrednih umetničkih dela sa naših prostora najviše dopao deo u kojem su srednjoškolci izabrali da nam kroz slike prikažu kako su naši preci provodili slobodno vreme 🙂 Predstavili su nam sebe, prošetali kroz istoriju na vrlo zanimljiv način i prikazali nam, kroz vredna dela, čime su se paori i plemići bavili kada su želeli da se zabave, druže…

Da, to je iza mog oka najzanimljiviji deo, tačnije, njihov način razmišljanja, pogled šta je za njih zanimljivo. Upravo zbog toga sam najviše i želela da vidim ovu izložbu.

Pogled u budućnost

Posetite izložbu i pogledajte budućnost 🙂 Upoznajte se sa razmišljanjem mladosti, ljudi koji grade svoju i našu budućnost.

Ja sam spokojno napustila Galeriju. Videla sam poštovanje, divljenje, kreativnost. Poštujem vreme koje su izdvojili za ovaj posao, trud i posvećenost. Dopada mi se kako su na odličan način spojili prošli, pretprošli vek i njihov, 21 vek. Detalji u prostoru, komentari uz slike odišu njihovom svakodnevnicom i sjajno prate prošlost baš na njihov način.

Šta da vam kažem? Odvojite malo slobodnog vremena, prošetajte do Galerije Matice srpske i upoznajte svoju decu, prijatelje na još jedan način.  Oslobodite se straha od neizvesnosti. Okružuju nas divni, vredni i maštoviti ljudi. Podržite njihov rad i dajte im vetar u leđa pohvalama i aplauzom.

Možda će vam se još svideti...

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.